3 april 2022

Hoe maak je een haard of kachel proper?

Je kachel of haard is je beste vriend tijdens de koude wintermaanden. Het is daarom erg belangrijk om je toestel de nodige aandacht te geven. Niet alleen in de winter, maar ook tijdens de zomer. Zelfs als je de haard niet gebruikt, moet je hem stofvrij houden. Ga aan de slag met onze tips. Als je jouw haard of kachel regelmatig schoonmaakt, zal je er langer van genieten.  

Houthaard of houtkachel proper maken

Een houthaard of houtkachel vraagt doorgaans meer onderhoud. Maar waarop moet je allemaal letten? Sommige dingen vragen regelmatige aandacht, terwijl andere onderdelen slechts jaarlijks moeten worden gereinigd. 

As verwijderen

Eerst en vooral zal je regelmatig het as uit je toestel moeten verwijderen. Voor je hieraan begint, is het belangrijk dat je het as volledig laat uitbranden. Eenmaal alles afgekoeld is, kan je de verbrandingsresten weghalen met blik en borstel. Er bestaan speciale stofzuigers om alle resten grondig te verwijderen. Door een beetje water op het as te sproeien, voorkom je een aswolk. Eventueel kan je een dun laagje op de bodem van je haard of kachel laten liggen. Dat heeft een isolerende werking en beschermt de bodem tegen de hoge temperaturen. Wist je dat je het as perfect kan gebruiken als tuinbemesting? Het zit namelijk boordevol mineralen. Win-winsituatie dus!   

Ruit reinigen

Tijdens de verbranding van hout zal er vuil blijven hangen op de ruit. Wanneer je het as verwijdert, kan je best meteen de ruit mee onder handen nemen. De resten komen zelfs nog goed van pas. Neem een vochtige doek en dep deze in het as. Met een draaiende beweging maak je de ruit schoon. Bij beperkte aanslag kan je krantenpapier en water gebruiken. 

Eventueel kan je gebruik maken van een speciale ruiten-, glas- of keramische kookplaatreiniger. Zo is het iets eenvoudiger om de aanslag te verwijderen. Gebruik nooit een schuursponsje. Keukenpapier of een poetsdoek zijn wel geschikt. Voordat je begint met stoken, kan je een vuile ruit al aanzienlijk verminderen. Benieuwd hoe dat kan? Lees hier alles over de Zwitserse stookmethode.

Jaarlijks onderhoud van een houthaard of houtkachel

Naast het verwijderen van het as en het reinigen van de ruit, kan je haard of kachel nog een grondige schoonmaak gebruiken. Als je onderstaande stappen jaarlijks uitvoert, blijft jouw toestel in optimale staat. Een goed onderhouden installatie zal langer meegaan. 

  1. Laat minstens één keer per jaar een erkende schoorsteenveger langskomen. Zo voorkom je mogelijke problemen en een schoorsteenbrand. Opgehoopte roetdeeltjes worden weggehaald. Ook hiervoor kan je bij JDB Haarden en Interieur terecht. Wij proberen het onderhoud altijd langs binnen uit te voeren. Enkel als dat niet mogelijk is, kruipen wij het dak op. Daarnaast ontvang je een attest voor de verzekering.  

 

  1. Borstel je haard of kachel grondig. Met een zachte borstel kan je makkelijk alle afgekoelde assen en roet uit de verbrandingskamer verwijderen. Alle resten kuis je op met blik en borstel. Een stofzuiger laat je hier beter achterwege.  

 

  1. Nu is het tijd om de verbrandingskamer te reinigen. Dat doe je door met een spons over de wanden te wrijven. Gebruik hierbij nooit water want zo kan er roestvorming ontstaan. Ook chemische reinigingsmiddelen laat je best in de kast.  

 

  1. Maak de ruiten nog eens grondig proper zoals we hierboven al hebben besproken.  

 

  1. Vergeet de ventilator niet te reinigen als je kachel of haard dat heeft. Dat kan je doen door het toestel even te laten uitblazen. Hiermee verleng je de levensduur van het toestel.  

 

  1. Vervolgens controleer je de dichtingen. Dat kan je op twee manieren doen. Maak het vuur aan en sluit de luchttoevoer. Als de vlammen onverminderd branden betekent dat er lucht aan kan via de kiertjes. Ook kan je een A4 tussen het deurtje steken. Als het papier niet goed blijft zitten, moet je het glasvezelkoord vervangen.  

 

  1. Tot slot smeer je de scharnieren van het deurtje. Door dat jaarlijks te doen, zal het deurtje altijd vlot open- en dichtgaan.  

Gashaarden onderhouden

Een gashaard is makkelijk in gebruik. Met slechts één klik op de knop, kan je genieten van een gezellig vuur. Vergis je niet. Het toestel kan er langs de buitenkant nog wel proper uitzien, maar de binnenkant kan heel wat stof bevatten. Voor de levensduur van de gashaard en je eigen veiligheid is het noodzakelijk om je toestel goed te onderhouden. Sommige onderdelen kan je makkelijk zelf onder handen nemen, terwijl je voor andere onderdelen beter hulp vraagt aan een ervaren vakman.  

Eco-stand  

Gashaarden van M-Design, Dru en Cosyflame hebben een handige eco-stand waarbij je tot 40% minder gas verbruikt. Via een elektronische gasklep wordt er afwisselend meer en minder gas toegevoerd. Op die manier kan je genieten van de gezellige sfeer van een haard, zonder dat de installatie veel warmte afgeeft. De gasklep moet je regelmatig stofvrij maken voor een optimale werking.  

Led-optie  

De dynamische brander van de gashaarden van M-Design en Dru zijn verkrijgbaar met een led-optie. Hiermee wordt een natuurlijk gloedbed gesimuleerd. Door de haard stofvrij te houden kan je een sfeervolle verlichting creëren zonder dat het toestel aan het branden is.  

De ruit reinigen 

Ook bij een gashaard kan er vuil blijven hangen op de ruit. Net zoals bij een houthaard kan je de verbrandingsresten makkelijk weghalen met een poetsdoek en ruitenreiniger. Dat doe je weer met een draaiende beweging.  

Tweejaarlijks onderhoud van een gashaard  

Bij een gasinstallatie laat je de tweejaarlijkse reiniging best over aan een professional. Zo ben je er zeker van dat je gashaard grondig en veilig in orde wordt gebracht. Een vakman zal zowel de binnenkant- als de buitenkant stofvrij maken. De ruit krijgt een extra onderhoudsbeurt met een speciaal product.  

Vervolgens zal de ervaren installateur alle onderdelen controleren. Denk bijvoorbeeld aan de thermokoppel, waakvlamset, naden en ontstekingsmechanisme. Kleine reparaties aan de gashaard kunnen ze meteen uitvoeren. Ook hier krijg je weer een attest voor je verzekering.  

Elektrische haard onderhouden

Veel mensen denken dat een elektrische haard geen onderhoud nodig heeft, maar dat is niet helemaal correct. Ook deze toestellen hebben wel degelijk een schoonmaakbeurt nodig. Tijdens een jaarlijks onderhoud worden een aantal onderdelen grondig gereinigd. Indien nodig worden enkele stukken vervangen, maar dat is afhankelijk van het type elektrische haard.  

Bio-ethanolhaard proper maken

Ook een bio-ethanol haard kan wel eens een onderhoud gebruiken. Bij deze toestellen is het vooral belangrijk om het sleufje regelmatig te reinigen met een vochtige doek. Zo kan je bio-ethanol haard er weer even tegenaan.  

Met al deze informatie kan je zeker en vast aan de slag. Vergeet zeker niet om een grondig schoonmaakbeurt vast te leggen bij een ervaren vakman. Zo is jouw kachel of haard weer helemaal klaar voor de winter. Ook bij JDB Haarden en Interieur kan je terecht voor een onderhoud. Maak vandaag nog je afspraak. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze realisaties, nieuwe producten, haard- en interieurtips en komende trends.
Bedankt voor jouw inschrijving!
Je ontvangt binnenkort jouw eerste JDB-nieuwsbrief.