3 augustus 2022

12 tips om gezond binnen te stoken 

Niets is gezelliger dan zitten voor een warm knetterend vuurtje. Wil je met een gerust hart genieten van je kachel of haard? Wij geven je alvast enkele tips om gezond binnen te stoken.  

1. KIES DE JUISTE KACHEL OM DE RUIMTE TE VERWARMEN

Je kachel of haard moet niet alleen afgestemd zijn op je interieur, maar ook op de grootte van je ruimte. Het kilowatt vermogen bepaalt hoe warm je de kamer zal krijgen. Hoe hard je ook stookt, een haard met een te klein vermogen zal nooit de gewenste temperatuur produceren.  

Kan je de luchttoevoer nooit volledig open zetten zonder dat het bloedheet wordt? Dan heeft je kachel waarschijnlijk een te groot vermogen. Er zal te weinig zuurstof blijven hangen in de ruimte waardoor de verbranding zal niet vlot verlopen. Zo ontstaat er rook die niet bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Een kachel met het juiste vermogen zal ook minder brandstof verbruiken.  

Benieuwd hoeveel kilowatt je nodig hebt? Lees er hier alles over. Eventueel kan je ook altijd raad vragen aan een professional.  

2. VERMIJD EEN OPEN HAARD

Een open haard is sowieso geen verantwoorde keuze op het vlak van duurzaamheid. De open haard is erg vervuilend voor het klimaat en voor je binnenmilieu. Assen blijven achter in het toestel en verspreiden zich makkelijk doorheen je woning. Daarnaast trekt de installatie warmte weg uit de ruimte en komen er gevaarlijke stoffen vrij. Vonkjes kunnen wegspringen waardoor de kans op een brand groter wordt.  

3. ZORG ERVOOR DAT JE SCHOORSTEEN IN ORDE IS

Je vuur heeft voldoende zuurstof nodig voor een optimale verbranding. De zuurstofrijke lucht is onder anderen afkomstig vanuit je schoorsteen. De schoorsteen zal zowel lucht aantrekken als verbrandingsgassen afvoeren. Dat kan alleen als de diameter aangepast is aan je kachel. Laat daarom altijd je schoorsteen plaatsen door een ervaren vakman. Hij zal er niet alleen voor zorgen dat de aan- en afvoer vlot verloopt, maar ook zal hij het rookkanaal voldoende laten uitsteken. Zo heeft niemand in de omgeving last van onaangename geurtjes.  

4. SPEEL MET DE LUCHTTOEVOER VAN JE KACHEL

Je mag de luchttoevoer stapsgewijs verminderen vanaf het moment dat je vuur goed brandt, maar sluit de toevoer nooit. Zoek een juiste balans in je vlammenspel. De vlammen mogen niet te klein worden, maar het hout mag ook niet te fel branden. Als het hout niet de kans krijgt om rustig te verbranden, zal je schoorsteen vonkjes aanzuigen. Wanneer je vlammen te klein zijn, betekent dat er te weinig zuurstof aanwezig is. Zo ontstaat er rook met meer roetdeeltjes en schadelijke stoffen. Beide scenario’s wil je natuurlijk voorkomen. De klep van het rookkanaal blijft tijdens het stoken altijd open staan.  

5. LAAT HET VUUR VANZELF DOVEN

Zoals we net al aanhaalden, mag je de luchttoevoer niet zomaar afsluiten. Water op het vuur gooien, is ook geen goed idee. Laat het vuur vanzelf doven. Op die manier beperk je de luchtvervuiling.  

6. MAAK JE HAARD NIET AAN MET KRANTENPAPIER

Vele mensen hebben de gewoonte om de haard aan te steken met krantenpapier. Wij raden dat erg af. De inkt waarmee de krant gedrukt is, zal mee opbranden. De rook die ontstaat, is ongezond. Het spreekt voor zich dat dit niet bijdraagt aan een gezond binnenklimaat.  

7. STOOK VOLGENS DE ZWITSERSE METHODE

De Zwitserse stookmethode is een manier waarbij je jouw houtkachel op een verantwoorde en duurzame manier kan aansteken. Je plaatst het hout op een speciale manier waardoor het vuur langs boven begint te branden. Dat klinkt misschien onlogisch, maar het zorgt ervoor dat er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Daarbij plaats je de meest brandbare materialen bovenaan en verbrand je geen onnodig hout.  

8. VOEG OP TIJD KLEINE HOEVEELHEDEN HOUT TOE

Wacht niet te lang met houtblokken toe te voegen aan het vuur. Je kan beter regelmatig kleine hoeveelheden hout toevoegen in de plaats van één grote blok wanneer het vuur aan het uitdoven is. Zo zal het vuur optimaal blijven branden en komen er zo weinig mogelijk schadelijke stoffen vrij in de woning.  

9. LAAT JE SCHOORSTEEN REGELMATIG VEGEN

Niet alleen je kachel, maar ook je schoorsteen kan wel eens een schoonmaakbeurt gebruiken. Door je schoorsteen minstens één keer per jaar te laten reinigen, verklein je de kans op een schoorsteenbrand. De rook kan zich makkelijker naar buiten verplaatsen. Als je stookt in een propere kachel en schoorsteen voorkom je slijtage en komen er minder afvalstoffen terecht in de lucht. Daarnaast bespaar je op je stookkosten.  

Kruip zelf niet op je dak, maar laat dit over aan een professionele schoorsteenveger. Zo ben je er zeker van dat de reiniging grondig gebeurd is en voorkom je mogelijke ongevallen. Ook voor een onderhoudsbeurt kan je bij ons terecht.  

10. KIES HET JUISTE HOUT

Je kan niet zomaar elk stuk hout in je kachel gooien. Bepaalde houtsoorten branden beter dan andere soorten. Daarnaast is stoken met behandeld hout verboden. Enkele voorbeelden daarvan zijn geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout. Gelijmd hout of laminaat zijn ook niet geschikt om in je haard te steken. Tijdens de verbranding komen er zware metalen vrij die schadelijk zijn voor het milieu, je kachel en je eigen gezondheid.  

11. KIJK NAAR DE ROOK VAN JE SCHOORSTEEN

De rook die uit je schoorsteen komt, verklapt veel over je manier van stoken. Als de rook wit of onzichtbaar is, ben je goed bezig. Dat is het teken van een duurzame verbranding. De rook bestaat dan grotendeels uit waterdamp. Bij donkere rook is er iets mis. Dat wil zeggen dat je afval of nat hout aan het verbranden bent.  

12. INVESTEER IN EEN NIEUWE KACHEL OF HAARD

Oude kachels en haarden produceren doorgaans meer rook en schadelijke stoffen. Modernere toestellen hebben bijvoorbeeld een betere luchtregeling waardoor je gezonder binnen kan stoken. De installaties van JDB Haarden - Interieur voldoen aan de huidige milieuwetgeving. Met onze kachels en haarden zit je goed. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Ontdek het aanbod en kom langs in onze showroom

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze realisaties, nieuwe producten, haard- en interieurtips en komende trends.
Bedankt voor jouw inschrijving!
Je ontvangt binnenkort jouw eerste JDB-nieuwsbrief.