JDB-logo-inverted-02-cut

Contact Informatie

Antwerpsesteenweg 77
2840 Rumst

015/31.18.17

info@jdbhaardenenkachels.be

Folow Us

CV-haarden

Er zijn niet veel dingen zo fascineren als de vlammen van een haardvuur of een kachel. De hoeveelheid sfeer dat deze warmtebronnen meebrengen is onvergelijkbaar! Maar ze zijn niet alleen mooi om te bekijken of warm om bij te zitten, wist je dat sommige kachels en haarden de verwarming van het sanitair water en de centrale verwarming voor hun rekening nemen?

Wat zijn CV-haarden precies?

Een cv-haard of cv-kachel is een houtkachel of speksteenkachel die naast sfeer en warmte, ook de woning voorziet van verwarming en sanitair warm water. Deze haarden worden rechtstreeks aangesloten op de waterleiding van de centrale verwarming. Terwijl andere haarden één enkele kamer of ruimte verwarmen, verwarmen deze cv-haarden het hele huis.

Wat is er precies zo goed aan een CV-haard?

Het grote voordeel van een cv-haard is dat je geld uitspaart, omdat je minder energie moet verbruiken om te verwarmen.

In tegenstelling tot traditionele haarden kunnen cv-haarden wel hoge temperaturen aan. De meeste systemen kunnen tot 70 kW bereiken, dit vermogen is zelfs teveel voor een gewoon huis. Ook doordat onze woningen veel beter geïsoleerd zijn vandaag de dag, is er veel minder warmte nodig om een kamer warm te krijgen. Dit soort verwarming kan ook gecombineerd worden met andere, hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen.

Dit kan zowel toegepast worden in een nieuwbouwwoning als in een renovatiewoning. Als de cv-haarden in een bestaande haardopening geplaatst moet worden, dan moet er een verbinding gemaakt worden tussen de cv-haard en de hoofd waterleiding van de centrale verwarming. Als de cv-haard op een bestaande cv-ketel aangesloten moet worden, dan moet er een verbinding gemaakt worden tussen de haard en de ketel.

Speksteenkachels aangesloten op de centrale verwarming

Bijna 75% van het huishoudelijk energieverbruik bestaat uit het verwarmen van het huis en het water. CV haarden dragen toe aan het rendement doordat deze haarden aangesloten worden aan de centrale verwarming. Op deze manier gaat er geen warmte verloren en wordt deze ook nog eens hergebruikt.

Een geïntegreerd systeem met een buffervat?

Door een buffervat bij te nemen heeft u nog meer voordeel aan uw CV-haard. De warmte die u niet direct nodig heeft wordt opgevangen en kan u later terug gebruiken. Op dit buffervat kan u eveneens alternatieve energiebronnen aansluiten, vb. zonnepanelen.

Overname van gewone CV-ketel?

Wanneer u een nieuwe, goed geïsoleerde woning heeft waar bij het ontwerp ervan rekening is gehouden met een optimale verdeling van de warmte, kan uw CV-haard de gewone CV-ketel perfect vervangen. De warmte van deze haard wordt onmiddellijk in de ruimte ingebracht, maar deze wordt eerst opgeslagen in de speksteenmassa.