gekapt brandhout

Brandhout kiezen: drie tips voor een heerlijk vuur

Samen genieten aan het haardvuur, wie doet dat niet graag? Een geslaagd haardvuur krijgt u door een goed geïnstalleerde haard of kachel én de juiste brandhout keuze.

Hoe kiest u brandhout? Is droog hout voldoende?

1 – Welk type hout doet wat?

Hout is hout, maar sommige soorten zijn eerder geschikt voor het aanmaken van het vuur, terwijl andere het vuur gaande houden. Zacht hout heeft een lage dichtheid en dus meer lucht. Dit maakt zacht hout ideaal om een vuur te starten. Een hardere houtsoort heeft een hogere dichtheid en zal dus moeilijker aangaan, maar wel veel langer branden. Eigenlijk heeft u dus beide nodig voor een heerlijk haardvuur.

2 – Wat is zacht en wat is hard?

Voor het aanmaken van uw vuur start u dus met zacht hout. Maak hiervoor gebruik van dennenhout of spar.

Als de avond nog jong is en het vuur nog even mag blijven branden, kunt u als harde houtsoorten gebruik maken van beuk, haagbeuk en eik. Beukenhout heeft een hoge aanvangswarmte en is ideaal als u snel een ruimte wilt opwarmen. Eikenhout geeft een goed vuur en is het meest voorkomend, maar het geeft ook veel as. Haagbeuk geeft op zijn beurt weinig as.

3 – Wat is droog hout?

Naast de eerste twee tips is droog hout nog altijd een van de belangrijkste vereisten voor een goed haardvuur. Laat uw brandhout gedurende 2,5 jaar drogen voor gebruik. Zo vermijdt u spetters, warmteverlies en een vervuilende rookontwikkeling.

Hoe kan u op voorhand testen of uw hout droog is? Slaag twee blokken brandhout tegen elkaar en als dit een helder geluid geeft dan is het hout klaar voor gebruik.

Kijk bij uw keuze in brandhout uit naar dubbel is gekloofd hout, blokken die in de lengte in twee zijn gedaan. Dit zorgt voor een beter droogproces en geeft ook een betere verbranding.

Hoe stockeert u brandhout?

Dit doet u het best buiten, waar het beschut is tegen regen of druppend water. Zie dat het eveneens geen vocht van de grond opzuigt en leg het daarom bijvoorbeeld op een stelling of pallet. Hierdoor is er ineens ook een goede verluchting.

Als u uw brandhout binnen opslaat, zorg dan voor een goed geventileerde ruimte en stapel uw hout met ventilatieopeningen door de stapelrichting te variëren.

Advies nodig in uw keuze? Neem nu contact op.